+381 60 042 1285

0
Ukupno RSD
  Naruči

Vaša korpa je prazna.

Značenje cveća


Želite da olakšate sebi potragu za pravim cvetom? Proverite u našem malom vodiču značenje cveća koje imamo u ponudi!

 

Božur – dolazi sa Istoka, gde, zbog svog gordog držanja, crvene boje i lepote simbolizuje čast i bogatstvo.

 

Hortenzija – se najčešće poklanja radi pomirenja nakon svađe ili nesuglasica. Ona je i simbol bogatstva, obilja i istine.

 

Karanfil – iskazuje požudu, pa se nekada poklanjao mladoj na venčanju radi očuvanja sloge u braku. Smatra se da crveni karanfil označava čežnju, roze dugovečnost, ljubičasti hirovitost, prugasti označava kraj veze, beli nevinost, a žuti razočarenje.

 

Iris (perunika) – je omiljen zbog neobičnog i raskošnog cveta na kom se boje prelivaju kao duga. On je simbol dostojanstva, hrabrosti, mudrosti, slave, vere i nade, ali i ljubavnih obećanja. Latinsko ime iris je dobio po grčkoj boginji Iridi koja simbolizuje vezu između neba i zemlje, bogova i ljudi.

 

Jasmin – je obično izbor onih kojima je veoma važan porodični život. Da biste se osećali sveže i odmorno možete samo malo udahnuti ili miris cveta jasmina ili njegovog eteričnog ulja.

 

Lala – je simbol bogatstva, slave, raskoši, lepote ali i oholosti i uobraženosti. Lala svima popravlja raspoloženje i posebno je pogodna za osobe koje prolaze kroz težak period. Crvene lale poklonite onima kojima ukazujete poverenje i ljubav, a žute onima kojima se divite.

 

Ljiljan – je oduvek bio cenjen cvet zbog svoje veličine i lepote. U staroj Grčkoj bio je posvećen vrhovnoj boginji Heri, kraljici neba, zaštitnici braka i potomstva. Mit kaže da su ljiljani nastali iz kapljica njenog mleka koje su pale na zemlju. Iako ih ima različitih boja, najomiljeniji je beli ljiljan. On je simbol uzvišenosti i čistote i veruje se da postoji još od početka ledenog doba. Ljiljan je rajski cvet – simbol beskrajne lepote, sreće, besmrtnosti i spasa. On je savršen poklon za venčanje.

 

Orhideja – je poseban cvet. U drevnoj Kini orhideje su se povezivale sa plodnošću i smatralo se da pomažu pri začeću. To je egzotični, prefinjen i ekstravagantan cvet, uz koji povezujemo ljubav, romansu, erotiku i želju za intimnošću. Često se poklanja bolesnima kako bi im se poželeo što brži oporavak, kao i ambicioznima da bi imali uspeha u karijeri. Orhideja simbolizuje želju za uspehom. Nije pristojno pokloniti samo jednu orhideju, osim ako nije luksuzno upakovana. Orhideja unosi mir i spokoj u dom, a eterično ulje ili parfem na bazi orhideje pokreće kreativnost i pomaže vam da budete uspešniji u životu.

 

Ruža – se smatra simbolom ljubavi, strasti i lepote. Ruže u crvenim nijansama daruju se u znak ljubavi i simbolizuju strasnu ljubav. Žute ruže su izraz veselja ili zadovoljstva, ali  se za njih vezuju i neverstvo i ljubomora. Bele ruže simbolizuju duhovnu ljubav, čistotu i bezgrešnost, dok narandžaste označavaju žudnju. Ruže boje lavande poručuju da je reč o ljubavi na prvi pogled. Ružičastim ružama tamnijih nijansi izražava se zahvalnost, dok se svetlijim nijansama ističe nežnost osobe koja ih prima, kao i divljenje prema toj osobi. Svetlijim tonovima ruža obično se izražava prijateljstvo.

Postoji verovanje da kada žena pokloni muškarcu jednu crvenu ružu, onu mu na taj način iskazuje vernost.

 

Suncokret – u Kini se smatra hranom besmrtnosti, a grčki mit kaže da je nastao od nimfe Klitije koja je pobegla u pustinju kada ju je napustio bog sunca kome je bila draža njena sestra. Bez jela i pića pogledom je pratila sunce sve do svoje smrti i pretvorila se u suncokret. I zato ovaj cvet označava obožavanje, zajedništvo i snagu. A može značiti i oholost. Ukoliko ga poklanjate voljenoj osobi, ovaj cvet označava vašu spremnost da je vidite kao centar sveta.